2013-12-13

Текст од еден „скопјанец“ јеби га! Извини!!!



Прекрасен текст одлично срочен нема збор, со голем дел и се сложувам, но сепак со оглед на тоа што зачестија писмата од дијаспората, внатрешноста, сметам дека треба и некој од Скопје да ви каже, по некој збор.

Прво и основно, нема чоек од Скопје, Скопје е идеја и го чинат луѓето кои за жал или за среќа наназад пар генерации сите се дојдени од пичковац, част на исклучоци, ама и тие не ги прави повеќе скопјани од било кого од нас, вас како и да гледаш. Така што толку за таа твоја теза за скопјани.

Да и ружно е Скопје океј, ама па Пробиштип да не е поубав :)





Е сега кога веќе генерализираме... 

Не сме иделе на предавања ние скопјаните? Да јеби га не идев, си имав девојка што имаше 5 стана и едноставно бевме презафатени со у кој стан да идеме и да се сакаме. Бев презафатен со екипата генерално од Скопје пошо јеби га од средно ми беа другари, еве кај да запознаам претходно другари од други градови? Бевме презафатени од кај да најдеме џокла дента, на кој диџеј да идеме у четврток, покул ни беше да работиме по кафичи и да склопиме некој кеш летоска да се забиеме на некој фестивал, отколку да идеме и да држиме демонстрации ли како и да се викаат на студенти. Јеби га, ако сме те увредиле што стварно не не интересирало било што од тоа, стварно ИЗВИНИ...

И извини, но навистина сметам дека комплексот што си го чувствувала и за жал се уште го чувствуваш, те тера да мора да ни пишеш од некоја европска метропола бидувајќи поевропјанка од мене „скопјанецот“, но тоа никако не ти дава за право да генерализираш и да не отпишеш сите и да речеш за Скопје:

кутрата наша метропола Скопје…толку расистичка а толку малку видела,

кутри наши млади, толку не толерантни а толку малку се разликуваат едни од други,“
Мада ја ко ќе видиш не сум ни толку млад више!!!

Ако навистина мислиш дека ќе бидеш поевропјанин во Амстердам, Прага, Лондон, Брисел или каде веќе не, фурај бе брааат, само немој преку своите лични примери и фрустрации да генерализираш и да не множиш со нула сите нас тука. Пошо не те прави баш европјанин тоа знаеш нели? А и не сме малку таквите како мене и нема зашто, па и вас да ви ќутиме!!! 

А и пошо кој ве ебе бе браааат!!! Можеби и стварно ни е добро, си плаќаме данок, си се множиме, си идеме у Грчка на море, пуно е со сељаци и сељанки, со фрустрирани будали, со копита, со расисти, мада не знам ова расисти кај најде коа од други раси баш и немаме претставници у Скопје, кинескине ресторани си газат, а оној од Роџер си фура пастрмајлии у Штип, ваљда пошо сме расисти овде у Скопје :) Како и да е, не можеш сите да не ставиш во ист кош и да не фрлиш на буниште и да му кажеш таму некому демек ти си таа најевропјанката из Македоније, а ние скопјаните пуни комплекси и неспособни сме те осудувале ти да не успееш, пошо ипак е тоа еден пример, твој личен!

Твоите амбиции те одвеле навор и си успешна и тоа навистина го ценам,  подалеку од родното огниште јеби га, ама еве понекогаш кога размислувам на изборите кои сум ги направил и јас во животот си викам маме му ебем да бев амбициозен кујзнае и мене кај ќе ми беше крајот. 

Ама јеби га тешко беше за сите, срања беа големи, војни, транзиции, чуда врагови, it's been emotional, ете ме уште тука во Скопје не се секирам кој од кај е, шо е, пун сум другари од секаде, ако падне дружба ок, ако може да си помогнеме уште поубаво, партија фудбал у некој балон по субевропски стандарди, чат пат ракија домашна, ако донесат овие од унутрашност уште поубаво и се тера. Сеа иаме и Визер, па ќе скокнеме и ние да видиме по некоја метропола, да ни текне уште некој споменик да изградиме. Да да знам дека ги знаете пошо у истите се возите, пошо никој не е глуп да плаќа неразумно високи цени за билети освен ако мора, нели? 

Е сега кога сме кај мора, па се гледаме за Нова Година и Божиќ! 

Еј да и не го сфаќај обраќањево лично пошо ипак генерализираме!!!



33 comments:

  1. капа доле - посебно за последниот пасус. мислам се разбираме.

    што се однесува до нашетаната европејка, ќе ја прескокнам ради мрза мојата А4-ка со која би и ја претставил другата страна на животот. Секој си бира низ која призма ќе го гледа, живее и почитува истиот.. нејзиниот е провинциско-материјален и нека и е со среќа. Јас лично не сакам ГОРДО да живеам во "свет во кој сите се странци", сакам сите да се чувствуваат и бидат прифатени како дома, каде и да се..

    тоа со космополитизмот и широката слика од "горе" и е чист парадокс. нејзиниот мозок сегментира на општинско ниво, а сигуно интерно, у родниот град разложува вредности и на маала и улици.

    п.с. за тежината на животот на овие простори се слагам, но знам и скопјани со бетер проблеми (никогаш не ни биле на работна позиција, а камо ли две ). И тие издржуваат фамилија (деца - поранлива категорија) и им касни социјалната помош. Штета што навечер пред спиење немаат кого да обвинат за само затоа што се од Скопје. (?)

    СМРТ ЗА СКОПЈАНИ и да се врати 63та!

    како заклучок за крај една заушка од слободниот европејски ум:

    еден стап по сопствениот грп, боли повеќе од сто на туѓиот. сертифицирано.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ТЕ НЕМА!!!
      Ајде дружба набрзо една

      Delete
    2. E Skopjani, tie kako srbite ,mislat deka se "nebeski narod".Jas sum kumanovec 5 ,so bukvi,pet generacii,i ama so nisto ne me fasciniraat makar i 4 pokolenija skopjani.Ama otidov pred 13 god. vo taa "nikakva"civilizacija narecena zapad.I najiskreno vrakanje ,nema.Eve za primer,prativ paketce za N.Godina so igracki i slicno i normalno ne stigna do odredenata destinacija.Vtora godina po red.Vo Makedonskata Posta,priznavaat deka se ukradeni 4000,so bukvi,cetiri iljadi,paketi samo okolu ovaa N.Godina.Tamu nekade se zivee 21 vek a kaj Nas-Vas elementarnite raboti se bauk.Pa daj Ti kako prav skopjanec,bidejki se e tamu,vidi ako mozes popravi ja rabotata barem okolu postata,post velis deka se znaes i mnogu si prosol.Srecna N.Godina

      Delete
  2. Tekstov ostava vpecatok deka si go pisuval dur te stegala serka vo isto vreme dodeka ti doagjala posledba 23ka a ti kucas na telefon

    ReplyDelete
    Replies
    1. А зарем постои друг начин на пишување текст????
      Фала за коментарот ме насмеа скроз :)

      Delete
  3. Очигледно ти си тој со комплексите...А и да, имам размислување на средношколец (баш се зачудив кога кажа дека си веќе момак во години). Ваљда некоја "провинцијалка" ти го скршила срцето (ох кутриот ти) па сега се реши да го ставиш на тацна тој твој "авантуристички" живот ("сексање,пиење, работење, дружби, судентски живот").
    П.С. Аква Фест бичиззз

    ReplyDelete
    Replies
    1. За комплексиве што ќе ти кажував...
      Разбери ме... Сепак сум од Аеродром!!!

      Delete
  4. Досаден си. Досаден ти е и текстов

    ReplyDelete
    Replies
    1. Се надевам дека ќе најдеш интересни содржини во другите постови на блогот.
      Ти благодарам за коментарот!

      Delete
  5. убаво, ама..
    прво цурата пишува како одговор на текст во кој се генерализира за провинцијалци, така да која генерализација е во оригиналниот текст кој е гнаса, нејзинава не е за споменување
    второ не е она у странство заради алчност него ради слобода која ти нит ја разбираш нит ја сакаш заради тоа што си на врвот на социјалната пирамида во скопје и секако ти е убаво, мама и тато ти купиле стан, другари од средно ти имаат поштовање, вратарите те познаваат у кафиќот у маало и неможеш ни да замислиш свет во кој сите се странци. Те плаши тој свет, таму ќе треба на свои две нозе са стоиш.
    Имате потреба да исмевате "провинцијалци" пошто знаете дека од скопје и македонија поголема провинција нема.

    ReplyDelete
    Replies


    1. Живеев 2 години во друга држава, секојдневно ги слушав коментарите тука си го јадеш нашиот леб, ги земаш нашите работни места, спиеш со нашите жени и така натаму и не гледам како тоа мене ме правело послаб или појак туку само укажувало на немоќта на луѓето што го кажувале тоа дека не можат да најдат работа, женски, статус, влез во кафич и наоѓаат изговори за сопствената неспособност, неуспех кај другите луѓе.

      Така што број еден, многу е битно дали ќе одиш во странска држава и ќе работиш пиљар или ќе одиш и ќе работиш работа што се цени и како ќе бидеш прифатен и повторно и таму има фаци што ќе те гледаат како странец, провинцијалец, „македонче“... И таму ќе има фаци што ќе си им симпатичен и егзотичен и што и да е и ќе сакаат да дружат со тебе, впрочем исто како и во Скопје или Велес или Верона.

      Провинцијата е состојба на умот, ако наоѓаш изговори кај другите луѓе за сопствените успеси, неуспеси, а не кај себе тогаш ТИ СИ ПРОВИНЦИЈА, каде сакаш биди.

      Delete
    2. Anonymous, пиче си шо се криеш ко кур на ТВ1000.

      Delete
    3. Ваљда у Бугарија си живеел и тоа е странството до кај си стигнал! Јас и на претходниот твој текст реков „Ти го начукала некоја „провинцијалка“ штом си сиромавиот ти толку исфрустриран.“ Кога ќе сватите дека луѓето одат „стомаком за крух“ не за вашето скапано Скопје кое вие мислите дека е метропола! Ако реално гледаш и си го провериш семејното стебло ќе сватиш дека и ти не си Скопјанец и ти си некој доселеник, ако сметаш дека си скопјанец само затоа што тука си се родил, си се заебал! На прсти може да се пребројат Скопјаните али и они се изумрени така да заеби со овие тези, и лечи си ги фрустрациите на друг начин

      Delete
    4. Друже тажно е колку не си го разбрал текстот. Би те гушнал да си ми во близина и би ти дал правопис поклон.

      Delete
  6. Како прво секоја чест за текстов, како скопјанец тотално се согласувам со тебе. Инаку Скопје највеќе си го сакам на велигден во Недела тогаш во Скопје остануваат само скопјани (јебига родителите им живеат во Скопје па на ручек не мора да одат во друг град или село). Ама затоа во Понеделник попладне кога ќе почнат да се точат тоа колите од сите страни со гепеците полни со пакетити, тегли, вреќи.......... толку од раатот ПРОВИНЦИЈАТА ГО ВОЗВРАЌА УДАРОТ!!!

    ReplyDelete
  7. druze zakon tekst bravo ovie so serat izglea gi boli vistinata

    ReplyDelete
  8. Drugar vistinit tekst. Megjutoa, tesko nekoj sho ne e od Skopje da te razbere. Sta ces koa povekjeto provincijalci patat od takanareceniot kompleks na poniska vrednost, i patat po toa vecno da se dokazuvaat kolku se oni ambicionzni i povredni od Skopjanite. Problemot e sto nie, Skopjanite, ne gaime takva potreba. No, koa vekje ke doe nekoj sa strane u Sk, sho ke kupi tuka stan i auto, ke dobie i rabota pred Skopjanecot, zaso sigurno nekoj u partija mu e od rodniot kraj, ke se stekne so status i zgora na seto toa ke pljuka po nasiot grad, pa normalno e da vozvratime, kao sekoj normalen covek (sea koj pokulturno, koj ne).
    Koa vekje treba da doagate vo Skopje, dali radi fax, dali rabota ili sho i da e, koa na nekoi vi e vrvot da doete tuka i da rabotite za 300 eur samo da imate status na Skopjanec, pa makar ziveele so 3jca cimeri, bar naucete da ni go cenite gradov, i taka imate poise benefit nego samiot lokal Skopjanec. Ako za nisto drugo, bar poradi moznosta sho ja dobivate, svatete vekje ednas nikoj ne e protiv vas, site nie sme Makedonci, no sekoj si go saka svojot roden grad najvekje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I...dodeka vie se raspravate koj od kade e,koe cie e i zivotot sto donel i na kade odime-brakjata rabotat,ragjaat,se krepat,tivko ne likvidiraat,si gazat,se povrzuvaat,ni gi rokaat momite za edna vecera.....Koj iskriven sistem na vrednosti! SISTEM NA VREDNOSTI!-sto bese toa,koga beshe?!? I ne e losho malku podaleku od nosot da se pogledne,da se pomogne na familijata i da se poraboti na SEBE! I bez politicki predrasudi i podelbi-da se napravi neshto podobro za opshtestvoto,za drzavata... Sovest-nepoznat poim na deneshnicava:) Ama sakavme zapad-eve ni go-zaedno so negativnite strani(koi nekako teshko gi prifakjame-a site znaat kako nestata bi trebalo da izgledaat,ama na film,doma ne moze nekoj da mi kazuva so da pravam )...I taka se kaleshe najnovata drzava,kojashto tek ke dobie ime,sopstvena kultura,nacija,ke ostane bez normalno-sposoben kadar,so SOSELANI koi nema da gi dadat sopstvenite nivi drug da gi ora i pokraj toa sto im skapuvaat i nema nikogash da gi srabotat.....Zalosni glupi tekstovi i nepotrebno potrosheno vreme za pishuvanje i citanje na istite.

      Delete
    2. Pocituvan,
      tolku ste vo pravo so vasiot komentar , sto formata na gradski luge - vo slucajov Skopjani , odamna se igubila i funkcionira na ovoj nacin...komentari po fb , blogovi i sl..evociranje na spomeni preku merenje na k...t ? ..mislam deka site sme svesni deka minatoto - past time e minato..zavrsena prikazna..ona sto e vazno e segasnota i planovite za podobra idnina..No za zal segasnosta kaj nas e posebna prikazna , stapka na golema nevrabotenost , nepotizam , nefunkcioniranje na sistemite na drzavata , bez nikakov sistem na vrednosti - sto doveduva da zivotot vo drzavata /Skopje e surov , tezok , poln so negativna energija..Prasanjeto na denot ?dali sekoj od nas treba da prodolzi da se bori so ovaa situacija - SE E POD KONTROLA !!! respect za Mr. Zen !!! ili da ja pobara srekata nadvor od tuka , so golema zelba i potencijal za individualen uspeh i sreka vo noviot svet .., ovaa dilema sum siguren deka sekoj vtor graganin vs Skopjanec go maci i razmisluva na sledniot cekor - dali ke ostanam tuka i ke bidam svoj na svoeto ( negativen & bez opcii ) ili tuginec na tugoto ( so milion opcii , dokolku sakam da gi postignam ) , soglasno segasnite demogravski brojki i egzodus na mladi luge od Skopje , za nekolku godini ke nema Skopjancisca , pa onaa malograganstina sto e predmet na postov , ke mora da bide idniot represent na Skopje !!
      A za vasiot komentar , "dodeka vie se raspravate koj od kade e,koe cie e i zivotot sto donel i na kade odime-brakjata rabotat,ragjaat,se krepat,tivko ne likvidiraat,si gazat,se povrzuvaat,ni gi rokaat momite za edna vecera" , ste 100 % vo pravo , posebno vo zavrsnot del na mislata :))
      Zaklucok : Vo denesni uslovi , da bidesh gradski covek e golema rabota , toa prestavuva sklop na poveke raboti : nivo na - domasna kultura , obrazovanie , semejno steblo i sl. , ova denesno Skopje so pocit na stari Skopjani , e izgradeno od golem del na gradski luge od cela Makedonija , ziveat i tvorat tuka 1 ili 2 generacii i se znacaen del na minatoto , segasnosta i idninata na Skopje !
      So pocit,
      Od eden graganin od vnatresnosta :) Ne-Skopjanec.....






      Delete
    3. Убав коментар, се сложувам!
      Поздрав,

      Delete
  9. druze sepak mislam deka problemot e do nas skopjanite nie iskocivme pogolemi kopita i od site kopitari sto dojdoa vo skopje i ostana za sekogas

    ReplyDelete
    Replies
    1. И тоа држи. Само што јас ко од Аеродром не можам да мрчам баш за делот дојдоа и останаа засекогаш :)

      Delete
  10. skopjanec od Aerodrom isto ko beogadjanec od novi beograd

    ReplyDelete
  11. ОДЛИЧНО!

    Си ја разбрал фрустрацијава на јаднава и кутра девојка со хронично чувство на помала вредност до коска.

    Како што сама пишува, имала 1000 до 2000 евра месечни примања, и лета девојката во облаци, лета толку многу што устата и е полна со навреди. А со тие примања во Германија, Холандија или Франција е на најдолното скалило во опшеството во кое живее. Само што ја пренасочила фрустрацијата од моменталниот статус кон фрустрациите што ги имала дури студирала.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ako moze koga veke se tuka da ne furaat dijalekt, neka se potrudat da zborat barem malku od malku literaturno so pravilen akcent ( na tretiot slog od krajot na zborot ). Porano se sramea da zborat na dijalekt a sega kako da se gordeat so toa...

      Delete
    2. Извини вака, а ти кога пишуеш зборат наместо зборуваат збориш на акцент или литературно?

      Delete
  12. Pocituvan,
    tolku ste vo pravo so vasiot komentar , sto formata na gradski luge - vo slucajov Skopjani , odamna se igubila i funkcionira na ovoj nacin...komentari po fb , blogovi i sl..evociranje na spomeni preku merenje na k...t ? ..mislam deka site sme svesni deka minatoto - past time e minato..zavrsena prikazna..ona sto e vazno e segasnota i planovite za podobra idnina..No za zal segasnosta kaj nas e posebna prikazna , stapka na golema nevrabotenost , nepotizam , nefunkcioniranje na sistemite na drzavata , bez nikakov sistem na vrednosti - sto doveduva da zivotot vo drzavata /Skopje e surov , tezok , poln so negativna energija..Prasanjeto na denot ?dali sekoj od nas treba da prodolzi da se bori so ovaa situacija - SE E POD KONTROLA !!! respect za Mr. Zen !!! ili da ja pobara srekata nadvor od tuka , so golema zelba i potencijal za individualen uspeh i sreka vo noviot svet .., ovaa dilema sum siguren deka sekoj vtor graganin vs Skopjanec go maci i razmisluva na sledniot cekor - dali ke ostanam tuka i ke bidam svoj na svoeto ( negativen & bez opcii ) ili tuginec na tugoto ( so milion opcii , dokolku sakam da gi postignam ) , soglasno segasnite demogravski brojki i egzodus na mladi luge od Skopje , za nekolku godini ke nema Skopjancisca , pa onaa malograganstina sto e predmet na postov , ke mora da bide idniot represent na Skopje !!
    A za vasiot komentar , "dodeka vie se raspravate koj od kade e,koe cie e i zivotot sto donel i na kade odime-brakjata rabotat,ragjaat,se krepat,tivko ne likvidiraat,si gazat,se povrzuvaat,ni gi rokaat momite za edna vecera" , ste 100 % vo pravo , posebno vo zavrsnot del na mislata :))
    Zaklucok : Vo denesni uslovi , da bidesh gradski covek e golema rabota , toa prestavuva sklop na poveke raboti : nivo na - domasna kultura , obrazovanie , semejno steblo i sl. , ova denesno Skopje so pocit na stari Skopjani , e izgradeno od golem del na gradski luge od cela Makedonija , ziveat i tvorat tuka 1 ili 2 generacii i se znacaen del na minatoto , segasnosta i idninata na Skopje !
    So pocit,
    Od eden graganin od vnatresnosta :) Ne-Skopjanec.....


    ReplyDelete
  13. Респекат брат, све е ова вистина... не сме ние криеви што сме се родиле у Скопје како и нашите предци или ј..и га...тоа е.

    ReplyDelete
  14. Provincijalkite porano ni sluzea glavno za brzo praznenje madinja dodeka nivnite soselani od sprotivnipt pol glavno nikoj ne gi konstatirase. Gi vikavme "dijalekticari" zasto znaeja vo komunikacija da zbegaat so dijalektot od kade sto doagjaat pa bidejki nikoj ne gi razborase, gi inoriravme. Baska, prosti bea epten beee. Taka bese pred dvaesetina godini, a kako sto mozam da primetam, ni sea ne e drukshe.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...