2012-01-12

Пак ја со писмата




Драг мој, наш Конески што кој кур е со црквиве бе брат? Пардон параклисиве? Како демек ја среди општинава нема веќе септички јами и готово сеа, иаме кај да кењаме и уште да иаме кај да се молиме и се е средено. Демек средено ти е се, школи работат, обезбеџење гледам ти барале пар загрижени дебили од родители затоа што за полуматура место у линолеум се бодат со тоа шилата у јетра и кој има највеќе нанижано копиљаци станува „првенец на генерација“. И ти што? Као да не ти текна дека ќе ги нафураме да пејат по црковни хорови одеднаш? Жити се, брилијантна идеја, видиш мене никад не би ми текнала!

Или пред утакмица ќе влегуваме во ПАРАКЛИСИТЕ така едно 2-300 навијачи и ќе се молиме за победа на нашиот клуб. Јеботе коа не помогнаа толку играчи и пари и години потрошени, ај можда Бог ќе помогне. Или некоја гејчина од поп... Као малку да е, што ги гледам еднаш годишно коа ќе дојдат на врата да ми осветат стан, па сеа ќе ми се шуњаат и пред маало.

Можам да си замислам кај ќе се чекам уште сеа со овие од Три Бисери ганџа коа ќе зиаме од маало. Јебеш чекање више пред Мајчин дом, абе фино лепо, пред параклис. Ќе си влеземе внатре, ќе си размениме добра, ќе се прекрстиме, свеќа нешто муабетче и чао пријатно. Уште да има и собички некои подискретни, да си сролаш џоинт да не се замараш по улици. Абе одлична идеја брааат!

Дај кога веќе ти се обраќам да те прашам то ест замолам о градоначалнику наш најмил, што го изгради АВИОНОТ. О ти пресветол измислителу на лавиринтскине фонтани кај Тобако 2. Ах спасителу од сите фекалии од Лисиќе... тЕ МОЛАМ среди во тоа параклисите да може да се влага со дугачка трењерка, да остане нешто од нас барем!

Фала ти многу... АМИН

Параклис = Парамециум http://www.twitlonger.com/show/f9ftmr




15 comments:

  1. more Necovski zemi si gane pozadi biser tie se najdobri definitivno

    ReplyDelete
  2. Шала на страна @troj4e од кај знаеш дека баш таму е бе најбољата ганџа???

    ReplyDelete
  3. ako si student i sedes tamu mora toa da go znaes,moralna obvrska jbg

    ReplyDelete
  4. Јак текст. Еден од појаките што сум ги читал од тебе у задње време.

    ReplyDelete
  5. Според законот за градење(член69, став 3), на локацијата која се гради, задолжително треба да се постави информативна табла каде ќе се наведат учесниците во градењето (инвеститор/изведувач), бр. и датум на дозволата за градба, намената на објектот и сл. За двете цркви, пардон Параклиси, на Бул. Србија такви табли немаше. Јас за двете дознав дури откако ги видов полуизградени. Не знаев ни за оваа кај мајчин дом, од истите причини. Непоставувањето на табла е казниво со закон од 100 000 до 300 000 денари.

    “Плоштадот“ со скулптурата на Јане Сандански имаше ваква табла, но црквата не беше опфатена, па така пишуванките во весниците, дека црквата е во рамките на плоштадот, се дебела л`жга. Дополнително, според урбанистичкиот план што стои на сајтот на Општината, на местото на тој парк треба да има катна гаража. Локацијата на другата црква(накај Макоил) е прилично јадна, брцната во заштитното зеленило на булеварот. Да не живеев во близина никогаш немаше да ја приметам дека постои, ниту пак дека тоа треба да биде црква.

    Оставам простор да извадат ажурирани планови на сајтот, т.е. тоа сигурно ќе го направат, за се` ова да биде “легално“. Но пропустите во процедурите секако ги прави овие објекти, во најмала рака “матни“ и непотребно наметнати.

    ReplyDelete
  6. Филип, вакви работи знаеме дека се решаваат на избори.
    Ако некој плати казна заради пропустот, се знае од кај ќе се плати, од нашите џебови пак. Дури и некој да сноси одговорност, ист некој како него ќе дојде на негово место кој ќе продолжи да прави матни работи ама притоа ќе става и табли за да ги плакне очите на луѓето.

    Проблемот со луѓето воопшто (а и кај нас) е во тоа што не реагираат во вистинскиот момент, туку откако ќе „проголтаат“ многу поголеми работи, после се фаќаат за мали ситници „трошки“ кои нема да пројдат толку болно како големиот залак anyway.

    Ecchi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Треба малку поконкретно да образложиш. Не мора, ако е многу долго и ако има многу политика :) Не го сфатив делот со изборите, со големите и малите работи, и се разбира- голтањето :)

      Поентата со таблата не беше за казната, туку за тоа дека упатува на нетранспарентно работење. Зошто некој би ризикувал да го изгуби угледот заради некоја глупа техничка работа ко информативна табла, доколку сите аспекти на градбата се легални? Ако некој стави име на инвеститор и број од дозвола за градење(како што пропишува законот), автоматски се оградува од огорчени мрчења како моиве. Казната е најмал проблем во конкретниов случај. Иако можеби казната е единствена подлога за оспорување на плановите, бидејќи и онака никој не слуша урбанистичко-архитектонски аргументи.

      Не знам дали се важи, меѓутоа уште минатата година ја твитав првата црква и целиот парк ( http://twitpic.com/53rfiy ), како исклучително матни. Го пингнав и господинот Коневски, но се разбира, џабе го има твитер-профилот, освен за да ни покаже дека кај нас мора се заглавиш во бирократија за да докажеш најглупа поента пред институциите.

      Delete
  7. кул значи ќе се забаувавте во аеродром

    ReplyDelete
  8. а тоа што се реконструираат школи и градинки не спомињаш? Па шо кур сакаш бе џанак еден

    ReplyDelete
  9. Ма срамота. И знаме толкаво ставија и уште му фали.

    ReplyDelete
  10. Инаку градинки многу поштуеме у Аеродром. Таму се лапа прва женска, таму се пие, таму се дува. Градинка му иде нешто како параклис со други зборови

    ReplyDelete
  11. Da im go izduvas na site tie 200-300 navivaci, napuseno gomno edno. Glej si go kurot, ne go mesaj Mzt kaj sto ne mu e mestoto!!!

    ReplyDelete
  12. Ајде бе па ти па пациент ни еден, што лошо е кажано за МЗТ и за навивачите на МЗТ? Како тоа ти се најде повреден не разбирам? Или како навивач на МЗТ сакаш да има параклис кај Мајчин дом? Што? Не те разбирам навистина. Дај појасни те молам...

    ReplyDelete
  13. http://imgur.com/r/atheism/mpQA0

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...