2011-01-01

Знае ли некој овде македонски?


Секогаш се трудев и се трудам и ветувам дека ќе се трудам на овој блог да не се пишуваат политички бљувотини, оти бљувотини се и во понормални држави, а камоли кај нас. Затоа молам за „милост“ кај локални копуци да го изземат овој пост од секаква политичка конотација. Овде се работи само и само за еден „тажно“ прочитан текст.
И нека ми каже некој дали има разлика помеѓу ова и овие 2 писмени работи на едни „матурантки“ од „трговачко“.


Отварам цитат :
Природните убавини на нашата земја привлекуваат голем број домашни и странски туристи


Писмена работа по македонски јазик и литература, работена на завршниот испит во јунскиот испитен рок од учебна 1998/99г. на 11.06.1999. Средно угостителско туристичко училиште, насока - келнер.


Република Македонија или нашата земја е опкружено со голем број странски и домашни туристи. Природни убавини се: Езерата, Реките, Планините. Нашата земја е опкружена со голем број странски туристи кои доваѓаат во нашето училиште зошто нашето училиште прима и странски и домашни туристи.

Мојата струка јас што ја завршив ми беше келнерка ја одев низ цела македонија по хотелите во Охрид. Таму има секоје лето странски туристи од други земји и домашни гости.

Нашата земја не е толку убава со природни убавини затоа што е загадена околината на Водно. Најубава природна убавина има во Охрид, Струга Маврово. Најмногу странски и домашни гости и природни убавини има во Охрид. Најмногу домашните и странските туристи одат во Охрид.

Заради реакција, одмор, расположение, прошетка. Најмногу странски и домашни туристи одат во Охрид заради убавите природни езера и тоа Охридското езеро, Преспанското езеро и Дојранското езеро.

Во Охридското езеро природни убавини има целото езеро и позадината е убава со природни убави цвеќиња, со природна убава трева и со природна убава летна бавча со убав чист ваздук за странските и домашните туристи.

Охрид е убав град со многу странски и домашни гости кој ги привлекува нашата земја што поубава за рекреација и одмор.

Природните убавини на нашата земја ги привлекуваат гостите да одат на одмор да се одморат, рекреираат со убавите гласови на птиците, ластовичките, на бумбарите, нма пчелите, на пеперутките на сите убави природни убавини.

Лично мислење за потребните работи кои што треба да се направат за целовито да се искориста природните убавини на нашата земја.

Нашата земја треба да преземе мерки за да изгледа нашата земја што поубава и почиста да нема врлање книги или отпат на улиците, да не се кара со постарите да има почит кон старите.

Нашата земја треба да ја чуваме и браниме да ни изгледа што поубава како и другите земји.Природните убавини на нашата земја привлекуваат голем број домашни и странски туристи


Писмена работа по македонски јазик и литература, работена на завршниот испит во јунскиот испитен рок од учебна 1998/99г. на 11.06.1999. Средно угостителско туристичко училиште, насока - слаткарска

Јас кога пораснав бев на чист воздух и убавина во Охрид на планина и многу убаво си поминав. И јас кога се запишував средно училиште прво сакав во трговачко а после се решив во угостителско училиште.

Кога појдов првиот ден прво ми беше досадно а после се вклопив со другарки и ми беше убаво. Кога ја почна 1 година ми беше многу убаво и на крајот кога ја завршив И година ми беше жал оти кога се запознав со другарки. И после кога дојдов во 4 година кога ги видов другарките ми беше многу убаво и ја почна 4 учебна година.

На крајот на 4 учебна година ни дадоа на летниот распуст да одиме на пракса за слаткари во “Гранд Хотел” 1 месец и ми беше многу убаво. И кога дојдов во 3 и последна година ми беше најубаво зошто се оделував од другарките од клас и си зборевме за матурата и што ќе носиме за вечерта. И одевме на пракса во “Гранд Хотал”, “Континентал” “Жито лукс Топаанско” и “Египет” и др.

И кога дојде да се оделиме од школо и од другарки ми беше многу жал зошто во Мај се распуштаме и одиме на пракса 10 дена. Кога завршивме пракса се договоривме за матурска вечер и кога дојде денот за матура ми беше најубаво и си помина најсреќна.

И после кога дојде кој за школо за на пракса и се завршивме на право и тоа се беше.

Туризмот и угостителството е најубаво се објектите и летните и зимските објекти. И јас сум одела тамо на пракса и јас можеби би сакала да влезам во тој објект во што сум била на пракса.

И јас така го знам туризмот и угостителството зошто тоа учев школо и ми беше многу убаво во тој објект завршив и ќе почнам да работам и толку.

Се надевам ќе го најдам и тонскиот запис од читањето на овие писмени „ракотворби“ пуштено кај Шурбе у емисија, ако има некој нека праќа да го закачам.

Со интервенција на еден саркастично ироничен новинар сепак беше најден записот... Инџој за оние што ги мрзи да читаат „мастерписови“.Ај среќна нова и промотивна година!

3 comments:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=p0_hUQt78VM
  еве го :)
  а на амбасадоров изгледа од дипломатија му фалат првите 7 букви ..
  СНГ

  ReplyDelete
 2. Веднаш ќе биде закачено... ТОП

  ReplyDelete
 3. многу чувства има чоеков, го чувствувал во турција....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...